Forsiden
Om NPA
- Styret
- Stambokfører
- Raserepresentanter
Stutterier
Show og utstilling
- Påmelding til utstilling
- Resultater
Hingstekatalogen
Søknader om
navnegodkjenning
Ponniregister (søk)
Statistikk
- Dyr pr. rase
- Bedekninger
- Lisensieringer
Bli medlem
Ponnipool
- Ponni søker rytter/kusk
- Rytter/kusk søker ponni
Ponniraser
- Avlsplan for ponnier
- Connemara
- Exmoor
- Dartmoor
- Gotlandsruss
- New Forest
- Shetland
- Sportsponni
- Welsh
NPA-regelverk
Medlemsblad
Lenker
Stutterigodkjenning

Gå til oversikten over NPA-godkjente stutterier

 

Gå til liste over godkjente navneprefix/-suffix

 

 

§ 1

Søknad om stutterigodkjennelse skal innsendes skriftlig til NPAs sekretær på eget søknadsskjema.

§ 2

Stutteriet godkjennes av NPAs styre, og dette offentliggjøres deretter i egnet publikasjon. Enhver har da rett til å protestere innen 14 dager etter publisering. Protest sendes skriftlig i brevs form til styrets leder. Om ingen protester er innkommet ved protestfristens utløp godkjennes stutteriet definitivt.

§ 3

Avgift for godkjenning av stutteri er kr. 2500,- som skal betales som postoppkrav ved utsendelse av stutteribevis fra NPA. I tillegg kommer en årlig avgift på kr. 200,- for å stå på NPAs liste over aktive stutterier

 

§ 4

Innehaver av godkjent stutteri skal være en myndig person som er personlig medlem av Norsk Ponniavlsforening. Inntil to personer kan stå som innehaver av et stutteri.

 

§ 5

Stutteriet må minimum ha tre avlsgodkjente ponnier (godkjent på norsk utstilling) av samme rase.

 

§ 6

Godkjente stutterier skal ved salg av ponni(er) minimum benytte "standardkontrakt" for salg av ponni, utarbeidet av NPA.

 

§ 7

Avlshingst stasjonert i Norge som innehaver av godkjent stutteri benytter til avl, skal være avlsgodkjent på offisiell norsk utstilling.

 

§ 8

Norskeide hopper som tas til bedekking skal være registrert i NPA.

 

§ 9

NPAs styre kan frata innehaver av godkjent stutteri godkjennelsen, samt stryke stutteriet fra aktuelle oversikter, dersom innehavers virksomhet ikke anses forenelig med seriøs ponniavl. Med dette menes f.eks. brudd mot lover, forskrifter og regler gitt av NPA, Norsk Hestesenter, Landbruksdepartementet el.l. I et slikt tilfelle vil tidligere innehaver søke NPA om ny godkjenning etter disse regler.

 

§ 10

Innehaver av stutteri må kunne dokumentere relevant kompetanse om avl og hestehold.

 

§ 11

Stallbygninger:

Ventilasjon må være slik at den sikrer ponniene frisk luft også om mekanisk innretning svikter. Stallen må ha tilstrekkelig med daglys og dessuten ha kunstig belysninng. Lyskilder må plasseres slik at de ikke er til ubehag for ponniene. Bindeanordning må være slik at de raskt kan løses i tilfelle brann. Stallboksens størrelse skal ha en gulvflate min 3X kvadratet av ponniens mankehøyde, likevel må alle sider være min. 200 cm.

Løsdrift:

Områder som benyttes til løsdrift vinterstid skal ha utestall med min. 3 vegger for ly til ponniene. Utestallen må ha en utforming/størrelse slik at alle ponniene kan være inne samtidig. Gulvet/underlaget i utestallen skal være slik at ponniene kan legge seg.

Uteområder:

I tilknytning til stutteriet må det være tilstrekkelig med beite eller innhegning for mosjon av ponniene. gjerder må til enhver tid være i slik stand at ponniene ikke utsettes for skader.

 

§ 12

Med stutterinavn menes det navn oppdretter har fått registrert i NPA til benyttelse ved registrering av føll av eget oppdrett.

 

§ 13

Stutterinavnet kan ikke disponeres av andre enn innehaver(ne). Dersom innehaver(ne) dør,kan arving(er) søke om å ta over stutterinavnet.

 

§ 14

Stutterinavnet kan ikke benyttes før skriftlig bekreftelse fra NPA foreligger. Stutterinavnet har ikke tilbakevirkende kraft og kan ikke benyttes på ponnier som er registrert før stutteriet ble godkjent.

 

§ 15

Som stutterinavn kan ikke godkjennes kommune-, områdenavn, fornavn eller lignende. Stutterinavn skal være på mer enn to, og ikke mer enn femten bokstaver, og ikke på mer enn ett ord. Det skal ikke kunne forveksles med allerede registrerte stutterinavn i Norge eller utlandet. Navnet skal godkjennes av NPAs styre ifb. med stutterisøknaden.

 

§ 16

Dersom stutterinavnet ikke har vært benyttet ved nyregistrering av ponnier på 15 år, vil det bli slettet. Etter ytterligere 15 år kan navnet være tilgjengelig for ny søker. Unntak kan skje ved overtakelse i forbindelse ved død, jfr. § 13 , siste setning.

 

§ 17

Bytte av stutterinavn kan skje to ganger, og en person kan bare være innehaver eller medinnehaver av et stutterinavn om gangen. Det må søkes om navnebytte til NPAs styre.

 

§ 18

Stutterinavnet skal alltid benyttes i forbindelse med navnet på alle ponnier av innehavers oppdrett. Det kan brukes foran eller etter ponniens navn, etter oppdrettes bestemmelse ved registrering av stutterinavnet, og denne plassering kan senere ikke endres.

 

§ 19

Som oppdretter regnes kun den som eier hoppen ved følling. Ved leasingkontrakter kan dette godkjennes som oppdretterrettighet. Dersom hoppen eies felles av to personer som innehar hvert sitt stutterinavn, kan føllet kun registreres på et av navnene. Hvilket navn avgjøres av hoppens eiere.

 

§ 20

Innehaver av stutterinavn plikter å registrere samtlige føll ved stutteriet i løpet av fødselsåret,samt å melde skriftlig om salg av ponnier eller andre endringer så snart som mulig, og senest innen 2 måneder til stambokfører.

 

§ 21

Innehaver av stutteri plikter å melde flytting eller opphør av virksomheten til NPA.

 

§ 22

Stutterinavn godkjent i annet land, må søkes overflyttet etter disse regler. Kopi av utenlandsk godkjenning må medsendes.

 

§ 23

Eventuelle dispensasjoner fra disse regler kan innvilges etter særskilt søknad og evt. for et begrenset tidsrom.

 

§ 24

Disse regler gjelder fra 1.4.1998. Oppdrettere som tidligere har hatt godkjent stutteri i NPA må akseptere og oppfylle det nye regelverket og melde dette skriftlig til NPAs styre, ellers bortfaller stutterigodkjennelsen.

 

§ 25

Egenerklæring eller godkjenning av veterinær med evt. dokumentasjon må vedlegges søknaden på at alle § oppfylles av søker.

 

 

 
Show og utstiling
Pass og registrering
Nettbutikk
Søk i ponniregisterert
Ponnier til salgs
Vis stambøker
Kontakt oss
Logg på "Min side"
Brukernavn:
Passord:
 
Hva er "Min side"?
Motta nyheter på epost!
Din epost:

Våre samarbeidspartnere
Siden er copyright © beskyttet og tilhører Norsk Ponniavlsforening