Forsiden
Om NPA
- Styret
- Stambokfører
- Raserepresentanter
Stutterier
Show og utstilling
- Påmelding til utstilling
- Resultater
Hingstekatalogen
Søknader om
navnegodkjenning
Ponniregister (søk)
Statistikk
- Dyr pr. rase
- Bedekninger
- Lisensieringer
Bli medlem
Ponnipool
- Ponni søker rytter/kusk
- Rytter/kusk søker ponni
Ponniraser
- Avlsplan for ponnier
- Connemara
- Exmoor
- Dartmoor
- Gotlandsruss
- New Forest
- Shetland
- Sportsponni
- Welsh
NPA-regelverk
Medlemsblad
Lenker
Dartmoor-nytt

Raserepresentant i NPA:  Ingen representant pr. dags dato. Ta kontakt med styret.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DARTMOORNYTT MARS 2015

 

INTERNATIONAL DARTMOORCONVENTION 2015

Den tredje Dartmoorconvention blir arrangert 8.-15. august i år, da er det 10 år siden sist. Hvis noen av dere er interessert i Dartmoorponni eller bare vil oppleve Devon og ponnilivet der, er dette en gylden mulighet til å se og lære en masse! Undertegnede har fullstendig, utfyllende program og påmeldingsskjema til de ulike aktiviteter. Bare kontakt meg så skal jeg sende ut!

Her kommer et forkortet program:

Lørdag 8.august: Velkomstmiddag på The Two Bridges Hotel, Princetown

Søndag 9.august: Study/Open day på Newoak Stud, Exeter. Innlegg av flere ledende Dartmooravlere, dommere etc.

Lunch. Hingsteparade/salgsparade.

Mandag 10.august: Besøk på Newtake, Tor Royal Farm

Tirsdag 11.august: Championship Breed Show

Onsdag 12.august: Vi besøker et typisk gårdsbruk på Dartmoor, middag og underholdning.

Torsdag 13.august: Okehamton Agricultural Show, et typisk engelsk landsbyshow. Låvedans på Langworthy Farm

Fredag 14.august: Stutteribesøk og avskjedsmiddag på kvelden.

Lørdag 15.august: The Shilstone Rocks vil være åpent for besøk, salgsvisning.

 

 

LITT NYTT FRA SVERIGE

Den ene av våre godkjente hingster, 2.premierte "Vindens Bror" skal muligens tilbringe neste avlssesong i Sverige, nærmere bestemt på Ygs Stutteri ved Linda Levinson. "Vindens Bror" er etter "Feldholms Mr. Dundee", under "Gydens Flower" og eies av Per Inge Nerhus i Møre og Romsdal. Hvis dette gjennomføres vil vi bare ha en godkjent hingst i Norge kommende avlssesong, nemlig 2.premierte "Kasper" (Bovecombe Banner/Taras Donna). Men vi kan jo håpe at det dukker opp noe nytt hingstemateriell i forbindelse med vårens kåringer!

 

Svensk avlsvurdering av Dartmoor vil foregå i Skøvde 29.mars, da vil det også holdes årsmøte i foreningen. Avlsvurderingen vil arrangeres i samarbeid med de svenske rasene Russ, Nordsvens og Svensk Ardenner.

 

 

DARTMOORNYTT SEPTEMBER 2014

 Fjellgleda (til høyre)

 

ÅRETS DARTMOORFØLL!!

 

Jeg må begynne med den gode nyheten om  et flott Dartmoorføll født i vår!  ”Fjellgleda” er etter ”Kasper” (2 pr), under ”Lindmarkens Filippa” ( 2 pr) og har dermed alle forutsetninger til å bli en fin ponni!  ”Fjellgleda ” har en helsøster født i 2011, ”Fjellfrøken”,- begge er eid av Toril og Oda B. Årmot i Vossestrand.

Det hadde vært flott om de begge kunne entre utstillingsringen kommende sesong!

 

Det meldes også om at Tone Østerengs hoppe ”Liverudtangens Samara” , 2 pr (e, Shilstone Rocks Dark Day/u.Saucy Sandra) er bortimot sprekkferdig og forventes å følle omtrent i skrivende stund. Spennende! ”Samara” er også bedekt med ”Kasper”.

Vi aner dermed en god fremgang fra i fjor da det ikke var et eneste føll!

 

NY IMPORT

Turid Korsmo Haugen i Våle importerte ved påsketider en Dartmoorhoppe fra Danmark. ”Klostermarkens Jamaica” er født i -04. Hun er etter ”Coco Pop Ronda” kåret i 1 kl og under ”Jubilee” , også 1 kl. ”Jamaica” fikk dansk 1 pr som 2 års på Roskilde og ble kåret som II kl A i 2007.

 

DARTMOOR CONVENTION 2015

Nå er datoene satt for neste års store arrangement i England. Sett av uken lørdag 8-

Fredag -15 august hvis du vil ha med deg 10 årets Dartmoorbegivenhet! Vi får beskjed om at programmet er under planlegging og at dette vil være meget variert, lærerikt og sosialt. Jeg kommer tilbake med flere detaljer når det foreligger nytt herfra.

 

DANSK LANDSKÅRING FOR DARTMOOR

Den årlige Dartmoorkåringen i Danmark gikk av stabelen 17 august i Odense.

Her var det hoppa ”Edals Wilma” f 07 (e.Oak Tree Play With Me, u. Yeoland Weigelia) som gikk til topps og ble Champion. Res. Champion ble ”Klostermarkens Sally”, hoppe f .11 ( e. Klostermarkens Bahama, u. Sh. Rocks Starstorm).

 

 

DARTMOORNYTT NOVEMBER 2012

 

Vi kan glede oss over å ha fått to nye stambokførte hopper i løpet av sesongen. ”Liverudtangens Samara” har tidligere år gjort det veldig bra på forskjellige NPA show  og som unghest, og i år var det tid for å stille denne flotte 5 år gamle hoppa på offisiell hoppeutstilling. ”Samara” er etter ”Shilstone Rocks Dark Day”, under ”Saucy Sandra” og eies av Tone Østereng og Roy Eng i Skiptvet.  Ponnien ble belønnet med 2 premie, kvalitet 1 på Sentralutstillingen i Seljord i september. Hun var også en flott representant for Dartmoorponnien under raseparaden vist som pauseinnslag!

 

”Fryd”, en 7 år gammel hoppe etter ”Felix” under ”Cayberry Crackdown” ble stilt i Sogndal i september. Denne ponnien fikk tildelt 3 premie og eies av Maria Langhelle.

 

”Kasper”,- velkjent Dartmoorhingst både i avlen og på konkurransebanen, tok hjem den gjeve tittelen Dagens Hest ved NPA showet i Moss 14 oktober. I tillegg til gode eksteriøre poeng, viste han seg atter en gang fram som en flott bruksponni. Makker var som vanlig Siw Anita Wittingsrud, eiere Tone Østereng og Roy Eng i Skiptvet.

”Whitower Robina” og ”Red Mr. Darky” gjorde også sine saker bra på dette showet og viste Dartmoorponniens kvaliteter som barneponni.

 

NYTT FRA VÅRE NABOLAND

Både Sverige, Danmark og England melder om strammere økonomi og nedgang i bedekningstall. En får vel bare være fornøyd med at oppdrettere tilpasser seg et dårligere marked og ikke avler mer enn det er behov for. Det vises bare så veldig godt i raser som er små i omfang i utgangspunktet!

Danmark melder om 12 bedekte hopper og Sverige 10 denne sesongen,- det laveste tall i svensk moderne tid             !

Ellers kan ”Stjärnsund Stuteri” i Sverige fortelle om en eksport til Finland. Det er den gullbelønte 3 års hoppa ”Stjärnsund Colibri”, etter ”Stjärnsund Wictory”, under ”Shilstone Rocks Quick Step” som har krysset landegrensen. ”Stjärnsund” eksporterte 2 hopper til samme sted i 2011.

 

DARTMOORNYTT SEPT 2012

Den lille ponnien med det store hjertet!

Det forundrer meg stadig at ikke flere får øynene opp for hvilken herlig rase Dartmoorponnien er. I tillegg til at den er vakker, er det en utrolig robust, nøysom og allsidig bruksponni. Den er spesielt kjent for sitt rolige og vennlige gemytt, og en typisk Dartmoor er kald i hodet, uredd og sterk,- både psykisk og fysisk. Bevegelsen skal være god, men ikke overdreven, og dermed behagelig for en liten rytter. Den helt store farten får man sjelden,- Dartmooren jobber seg fram jevnt og trutt og er ingen sprinter.  Derimot har den sterk kropp og sterke ben og er en ypperlig familieponni som kan brukes av alle. « En Dartmoor skal kunne bære sin bonde over heia til markedsplassen» er et uttrykk man bruker i opprinnelseslandet for å beskrive styrke og vilje.  Ellers blir nok rasen mest sett på som en barneponni , velegnet både til sprang, dressur, terreng , gymkhana m.m. Det er også en flott kjøreponni både for barn og voksne, og vi har ponnier som har konkurrert på høyt nivå også her i landet.  I vedskogen er den også ypperlig for dem som ønsker en arbeidshest i miniatyr! Så her er det mange muligheter!

Det er fortsatt ikke så mange eksemplarer av rasen her i landet, selv om det i løpet av de siste 10-15 år har blitt avlet og importert en del gode ponnier. Norge er et langstrakt land, og med en såpass lite utbredt rase er det ofte lang transport til utstilling, aktiviteter og salgsponnier. Det er få hingster og et lite miljø. Interessen for rasen går derfor ofte i bølgedaler,- i takt med de entusiastiske oppdrettere og utstillere som måtte finnes i øyeblikket.  Men denne rasen er vel verdt å titte litt ekstra på!

Undertegnede svarer gjerne på spørsmål og formidler kontakter i inn- og utland!                              

 

BEDØMMELSE AV DARTMOORPONNIEN  sakset fra «Native Pony magazine»

Elizabeth Newbolt-Young er kjent, ikke bare som grunnleggeren av det berømte Shilstone Rocks Stutteriet på Dartmoor, men også som en nasjonal og internasjonal ponnidommer. Hva ser hun etter når hun dømmer Dartmoor?

«Rasetype» sier hun uten å nøle. «-det kommer foran alt annet. Det bør være en ponni med kvalitet, masse og et røft utseende. Mange av dem har bare kvalitet og mangler mye av denne røffheten som jeg elsker.»

«Hodet bør ikke være alt for lite,- et lite hode er veldig vakkert, men er ikke opprinnelig rasetypisk.Det bør heller ikke være for langt, da vil det synes hesteaktig. Jeg liker små ører som er lett buet. Det skal være god bredde mellom øynene, som skal være store og uttrykksfulle med et mildt blikk. Jeg misliker virkelig små øyne! Hodet må være vel ansatt med en ren overgang til halsen, og nakkens overlinje bør være pent buet. En lang man er karakteristisk for rasen og ser meget bra ut. Sterk underhalsmuskulatur er noe jeg også sterkt misliker»

«En god, skrå skulder med flatt skulderblad er viktig. Dessverre har noen av de sterkeste og groveste ponniene en tendens til å være veldig klumpete over skulderpartiet. Jeg liker en ponni som har god dybde og bredde. Jeg vil gjerne ha en rygg av medium lengde og med overgang til et forholdsvis langt kryss, med jevn avrunding mot haleroten. Jeg har merket en tendens til veldig flate kryss,- mer som en «showpony» enn en heiponni. Halen, som ikke skal være for høyt ansatt, skal være tykk og lang»

«Bena må ha sterke underarmer og lår, og hasene må ha den riktige slakke vinkel. Korte piper med store, flate ledd er viktig,- jeg vil ikke ha stilkete ben! Det bør være noe hovskjegg, men ikke overdrevent mye. Og høvene bør være sterke og runde.»

«Dartmoorens bevegelse skal være rett og ikke overdreven,- den skal ikke være som hos welsh og sportsponnitypene. Men selv om det i rasebeskrivelsen står at aksjonen skal være «lav og rett», bør den heller ikke være for lav etter min mening,- noe kneaksjon er nødvendig. I rideklasser legger jeg også stor vekt på rasetype,- og på manerer! Noen ikketypiske ponnier kan gjøre det veldig bra på grunn av at de blir fremvist profesjonelt og velskolert. Det bekymrer meg at mange av disse utypiske ponniene blir høyt plassert,- vi må kunne se og vite hvilken rase de tilhører! Jeg tror vi kan stå i fare for å forandre dem til noe helt annet enn det opprinnelige!»

AVLSSESONGEN I NORGE 2012

Etter fjorårets miserable sesong  uten en eneste bedekning kan det jo bare gå fremover! Vi har fortsatt de tre samme hingstene i avlen i 2012: «Kasper»       2 pr (stasjon Østfold), «Vindens Bror» 2 pr (Møre og Romsdal) og «Cider» kåret, (Skarnes).  «Cider» har hatt  en hoppe på besøk i år og det ser ut til å bli den eneste bedekningen i 2012. Hvis dette skulle være feil og noen har brukt egen hingst eller vært på visitt i utlandet hører jeg gjerne fra dere!!

Ellers deltok ”Meidells Tabitha” (Shilstone Rocks Dark Day/Senruf Tamara) på NPA showet på Dokka 24 juni. Hun gjorde en fin figur og ble nr 1 i tømmekjøringsklassen.

Tabitha tommekjøres på Dokka-showet.

 

NYTT FRA SVERIGE

Svensk Riksutstilling for Dartmmor ble arrangert i Österbymo 5 august. Her ble ”Anfefas Campari” ( Shilstone Rocks North Country Man/ Axxas Twinkle Star) beste hoppe og Supreme Champion med karakterene 9-9-9-8-7. Eier er Sara Wennerbo, Råås Stuteri.

NYTT FRA DANMARK

Den danske landskåringen for Dartmoor ble avholdt i Aarup, og det var ”Skovbrynets Bqueen” ( Prins/Dronning Frydenlund) som ble Årets Hoppe. Eier er Louise Berg

 

DARTMOOR NYTT SEPTEMBER 2011                                  

Det er som vanlig nokså stille på Dartmoorfronten. Vi kunne glede oss over en ny, kåret unghingst i våres, den første på veldig mange år. Men hverken Cider eller våre to andre premierte hingster, Kasper og Vindens Bror, har etter det jeg har fått rapportert hatt en eneste hoppe til bedekning i år!!  Et svært nedslående resultat ,- lenge siden bedekningstallet har vært lik null!  Vi vet at det finnes mange gode hopper rundt om i landet så vi får bare håpe på bedre tider!

Det har kommet melding om tre fødte føll:

“Anfefas Brandy” har fått hoppeføll e. “Shilstone Rocks Mountain King”                         Eier: Camilla Frøvoll

“Lindmarkens Filippa”, hingsteføll e. ”Kasper”

                        Eier: Toril Åmot

“Maid of Well”, hoppeføll e.” Shilstone Rocks Dark Day”

                        Eier: Anna Espegaard

Maid of Wells føll juli 2011

To av hoppene som ble bedekt I fjor var dessverre tomme.

 Jeg har ikke fått noen tilbakemeldinger om utstilte Dartmoor ennå denne sesongen, men vet noen skal ut i ringen på Seljord og i Østfold.

 

NYTT FRA SVERIGE

Den svenske riksutstillingen for Dartmoor ble nylig arrangert. Her ble ”Stjärnsunds Melrose” (e, Stjärnsunds Wictory, u Taras Miss Beauty) Best in Show. Denne 4 år gamle hoppa eies av oppdretter Stjärnsunds Stutteri.

Stjärnsunds Melrose 2011

Reserve Best in Show ble den 21 (!) år gamle hoppa ”Örtadalens Maja” (e.Crimchard Free’n Easy, u. Merrivale Blackdrop). Eier er Jessika Svedberg.

 

DARTMOORNYTT MARS 2011

NY DARMOORHINGST KÅRET I NORGE!!!

ENDELIG skjedde det vi har ventet på i så mange år! På hingstekåringen på Starum stilte Camilla Frøvoll sin 3 årige ”Cider” e. ”Mr, Touchy” u. ”Tia Maria”. Dette resulterte i kåring,- til alle oss Dartmoorentusiasters elleville begeistring!  Kanskje kan dette gi avlen en ny giv,-

Dartmoorponnien er en fantastisk  liten ponnirase, vel verdt å ta vare på!

 

Nyheter fra Sverige

Avlsvurderingen av hingster ble arrangert i Müllsjø 3 april. Det var påmeldt 2 Dartmoorhingster. ”Stjärnsunds Starden” 4 år (e. Vean Traveller, u. Shilstone Rocks Falling Star) og ”Mr Yoda” 3 år (e. Sjöaryds Skywalker, u. Taras Miss Bouke).

 ”Stjärnsunds Starden” fikk svært god bedømmelse med karakterene 9-9-7-9-8= 42 p. Hingsten har tidligere gjennomført 3 års test der han ble tildelt sprangdiplom og dette tatt i betraktning gav ham avlsvurderingsklasse GI både eksteriørt og i prestasjon. ”Mr Yoda” fikk poengsummen 35.

Det meldes om 17 bedekninger  av godkjente Dartmoorhingster i 2010, hvorav 14 er Dartmoorhopper.

 

Nyheter fra England

Følgende store Dartmoor Pony Show kan noteres på kalenderen!

Northern Dartmoor Pony Show                     26.06.11                     Blackburn

Darmoor Pony Society Champ. Show            08.08.11                     Devon

Eastern Dartmoor Pony Show                                   17.07.11                     Northampton

 

Utnevnelser 2011:

Stallion of the year:    Moortown Countryman ( e. Hisley Craftsman)

Mare of the year:                   Springwater Country Love (e. Moortown Countryman

Youngster of the year:           Springwater Bridget  (e. Springwater Intermezzo)

Sire of the year:                     Hisley Craftsman

           

 

DARTMOOR NYTT NOVEMBER 2010

SHILSTONE ROCKS DARK DAY    1982-2010

Denne senhøsten tok vi den tunge avgjørelse å la vår fantastiske lille hingst få ende sine dager. Etter å ha slitt med skrantende helse de siste par år forsto vi tidlig at vi ikke kunne la ham gå igjennom en vinter til. Noen firbente setter seg ekstra fast i hjerterota, og Darkie var absolutt en av dem. En fantastisk personlighet med alle Dartmoorrasens gode kvaliteter,- alltid positiv og lett håndterlig. Selv midt i avlssesongen visste han godt å skille arbeid og ”fornøyelser” og stresset ikke unødvendig,- gjemte seg heller vekk i et buskas dersom det ble for mye mas med damene!

Det er hyggelig å tenke på alle barn som har lært å ri på denne ponniryggen,- alltid trygg og stødig. Han elsket å jobbe for sine små ryttere , men dessverre satte et dårlig kne en stopper for videre brukskarriere og de siste år gikk han bare på stas og nøt livet.

Selv om Dartmooravlen i Norge er liten i omfang, rakk Darkie å sette sitt preg på denne. Flere føll av meget god kvalitet har sett dagens lys rundt om i landet,-  hovedsakelig hoppeføll. Det er synd det  ikke finnes en eneste kåret hingst etter ham og vi får sette vår lit til at et barnebarn/oldebarn kan føre blodslinjene videre!

Med dette har vi kun to godkjente avlshingster igjen i Norge:                                    

”Kasper” (Boveycombe Banner/Taras Donna) i   Østfold  og “Vindens Bror” ( Feldholms Mr. Dundee/Gydens Flower) i Møre og Romsdal. 

 

 

 

”Liverudtangens Samara” Res Bis!

Tone Østerengs flotte unghoppe etter nettopp ”Shilstone Rocks Dark Day”, under ”Saucy Sandra” har gjort det meget bra også i år. På NPA showet i Moss 29 august ble 3 års hoppa Res. Bis med 8 i helhet og den ble belønnet med 9 for type.

Det skal også nevnes at det på dette showet deltok uvanlig ”mange” Dartmoor som alle gjorde det bra,- også i bruksklassene. Stor takk til Ellen Olsen og Tone Østereng som i all hovedsak stod for denne deltagelsen!

 

DARTMOORNYTT SEPTEMBER 2010

 

Avlssesongen 2010

Det har blitt noen få føll og bedekninger i år også,- heldigvis!! Uoffisielle tall tilsier at ”Kasper” har fått et hingsteføll etter seg i år. Dette ser ut til å være det eneste føll etter kåret Dartmoorhingst her til lands?! Når det gjelder bedekninger denne sesongen, ser det litt bedre ut. ” Kasper” har hatt besøk av tre hopper, ”Shilstone Rocks Dark Day” har hatt en hoppe mens ”Vindens Bror” ikke har hatt hopper i år. Som nevnt tidligere var Camilla Frøvoll i Sverige og fikk bedekt sin ene hoppe ”Tia Maria” med ”Shilstone Rocks Mountain King”.

Ny stambokført hoppe

”Maid of Well”, hoppe f. 1997, e. Springs Nougat, u. Eternal Flame, ble importert fra Sverige for flere år siden, men ble først under sin nåværende, nye eier Anna Espegard registrert i hovedregisteret. Dermed lå veien åpen for utstilling og avl på denne hyggelige hoppa som i flere år har tjenestegjort som rideskoleponni. På utsillingen i Ål 13 juni fikk hun 7-7-7-6-7 og 6 på rideprøve, noe som resulterte i en 3 premie. Eier gikk vel i den fella som de fleste av oss har gått i som ferske utstillere,- ponnien var skrekkelig sårbent etter å ha fått høvene pent beskåret rett før utstillingen. Men det betyr vel bare at det sikkert er mye mer å gå på! ”Maid of Well” har vært på sørlandsbesøk i sommer hos ”Shilstone Rocks Dark Day” og vi får håpe dette resulterer i et flott føll. Ikke minst fordi det ser ut som dette blir hingstens siste damebesøk,- alder og skrantende helse gjør sitt til at det nok ikke blir noen ny sesong for hans del. Dessverre.          

 

 

Nytt fra Sverige

Riksutstillingen for Dartmoor gikk av stabelen, og BIS ble hingsten ”Alfred” f. 1998,(e. Boveycombe Banner, u. Stjärnsunds Candy). Dette er tredje gang denne ponnien tar hjem tittelen på Riksutstillingen! Det skjedde også i 2000 og 2004,- i tillegg ble han Res Bis i 2001! Eiere er Fam Stenqvist.

Ridden Champion ble ”Trollskogens Triumf” (e. Taras Thunder, u. Trollskogens Sonette).

BIS på svenske Riks "Alfred"    Foto: Viveka Karlestrand

August 2009:

DARTMOOR DAGENS HEST PÅ SELJORD!

Det har ikke vært mange deltagende Dartmoor på de siste års sentralutstillinger for ponni,- oftest bare en eller to eksemplarer på den offisielle del. Slik var det også i år. Men som mange ganger tidligere viste det seg at kvaliteten var på topp!! ”Liverudtangens Samara” ,- en 2 år gammel hoppe etter ”Shilstone Rocks Dark Day”, under ”Saucy Sandra” var eneste i rasen under lørdagens utstilling, første helgen i august.

 

Den lille damen viste seg fra sin beste side, tok først tittelen Beste Unghest for så å gå til topps som Dagens Hest! Det ble dermed gull, heder og rosetter til eier Tone Østereng i Skiptvet.

På NPA showet søndag slo Samara til igjen og ble atter en gang Beste Unghest.

En annen Dartmoor som viste seg godt denne helgen var ”Whitover Robina”,- en 16 år gammel hoppe e.”Hisley Cognac” u. ”Whitover Rosy Breeze” Hun ble tildelt gull på Drop In Eksteriør, og deltok også i ulike bruksklasser. En veldig hyggelig barneponni! Eier er også her Tone Østereng, Skiptvet.

 

-OG RESERVE DAGENS HEST I HORDALAND!

På det årvisse Hordaland Hest Show kan man som oftest også se et par Dartmoorponnier i aksjon. To ganger har det blitt Dagens Hest titler, senest i 2007 da ”Meidells Tahra”, hoppe f. 02 e. ”Shilstone Rocks Dark Day” u. ”Senruf Tamara” tok hjem den gjeveste rosetten. I år var Tahra i ringen igjen, men ble denne gang slått på målstreken! Men Reserve Dagens Hest er ikke noe nederlag og i tillegg ble det 2 plass i rideklassen for denne flotte hoppa med rytter og eier Renathe Hagen-Lunde.

Vi gratulerer eierne med vel forberedt og gjennomført utstilling!

 

NORGES ELDSTE DARTMOOR?

Jeg fikk en mail fra Anne Lisabeth Jøsang i Rogaland. Hun har en Dartmoorvallak på 32 år og lurer på om dette kan være den eldste her til lands?? Ponnien heter for øvrig ”Danny Wild av Stegstedgaard” og er en dansk import. Vet noen av dere om ennå eldre Dartmoor?? Det kan nok stå noen eldre ”ukjente” ponnier rundt omkring etter at det ble importert en del av rasen på 70/ begynnelsen av 80 tallet. Men det skal vel godt gjøres at mange av dem fortsatt er i live… Min gamle hingst, ”Shilstone Rocks Dark Day” er nå 28 år, men det er det nærmeste jeg vet om!

 

NEDGANG FOR DARTMOORAVLEN

Jeg må dessverre melde om labre fødsels- og bedekningstall i år. I følge de meldinger jeg har innhentet er bare 2 hopper bedekt med Dartmoorhingst i 2009. ”Kasper” og ”Vindens Bror” har hatt 1 hoppe hver.

 

Når det gjelder fødte føll, meldes det om følgende;

”Kasper”                       1 hingsteføll, døde innen 1 døgn

”Vindens Bror”               1 hingsteføll + 1 dødfødt

”Sh.R.Dark Day”            1 hoppeføll dødt under/rett etter fødsel

 

Så dette kan man bare kalle veldig nedslående tall. Jeg har ikke tidligere vært med på så stort omfang av døde føll!! Veldig tragisk både for eiere og avlen generelt.

 

SVENSK RIKSUTSTILLING

Den svenske riksutstillingen ble arrangert 9 august, og det var den 2 år gamle hoppa ”Stjärnsunds Melrose” som ble kåret til Unghestchampion og Best in Show. Hun fikk karakterene 9-9-8-8-9 og er etter ”Stjärnsunds Wictory” og under ”Taras Miss Beauty”. Eier er Stjärnsund Stutteri.

 

Mars 2009:

KASPER BESTE BRUKSPONNI!!

På Nyttårsshowet 18. januar i Sylling ble den 2. premierte Dartmoorhingsten ”Kasper” (e. Boveycombe Banner, u. Taras Donna) beste bruksponni . ”Kasper” har de siste par år fungert som en allsidig ride- og konkurranseponni og en meget god læremester for sin 12 år gamle rytter Siv-Anita Wittingsrud. Resultatene på nyttårsshowet ble som følger:

 

Eksteriør: Gull

Sprang stil/sits 60 cm:   3 plass

Rideklasse med galopp: 2 plass

Agility:  1 plass

Lynne: 10 i alle disipliner

 

Dette holdt altså til tittelen Beste Bruksponni, og mange gratulasjoner sendes til eier Tone Østereng og rytter Siw_Anita Wittingsrud.

 

 

AVVIKLING AV DARTMOORSTUTTERI

Meidell Dartmoorstutteri er nå avviklet som stutteri. Det er vemodig å gi seg etter såpass mange år med avlsarbeid, men som hos mange andre vokser barna til, og med mangel på hjelp og liten tilgang på små ryttere, blir reduksjon i bestanden en naturlig følge av dette.

Nå er antall ponnier såpass lite at det ikke lenger kan kalles stutterivirksomhet. Dette er den enkle grunnen til at stutterinavnet nå vil forvinne fra listene.  Men undertegnedes interesse for rasen ligger dypt i hjertet, så jeg vil fortsatt følge nøye med hva som skjer i inn- og utland!

 

NYTT FRA ENGLAND

Følgende arrangementer er fastsatt for -09 sesongen:

 

Northern Dartmoor Pony Show, Blackburn                      13 juni

Southern Dartmoor Pony Show, Surrey                             4 juli

Eastern Dartmoor Pony Show, Northampton                   20 juli

Dartmoor Pony Champion Show, Devon                          10 august

Dartmoor Performance Day Show, Devon                       11 august        

 

Utmerkelser

Stallion of the year        Moortown Countryman(Hisley Craftsman/Moortown Busy Bee)

Mare of the year            Vean Tatyana (Catesby Crusader/Vean Theodora)

Youngster of the year    Springwater Country Love( Moortown Countryman/Springwater Aquamarine)

Sire of the year             Hisley Craftsman

 

           

SVENSK RIKSUTSTILLING

Den svenske Riksutstillingen for Dartmoor vil bli arrangert i Lindesberg -nord for Örebro, 9. august. Det pleier å være et veldig hyggelig arrangement og vel verdt turen!!

 

Januar 2009:

Det er stille og rolig innenfor vår lille krets,- avlen av Dartmoor her til lands er dessverre på nedadgående. I 2008 ble det bedekt 6 hopper,- dette er uoffisielt tall basert på kontakt med hingsteeierne. Til sammenligning  var tallet på bedekninger i Sverige oppe i 28,- omtrent som de foregående år. Vi har fortsatt tre hingster i avlen, men Shilstone Rocks Dark Day begynner nå å bli preget av alderen (går i sitt 28 år) og lever nok på lånt tid. Det har vært vist lovende unghingster de senere år, men dessverre er interessen for å ta slike fram til kåring minimal og det ender oftest med kastrering.

For øyeblikket drives det ikke organisert Dartmooravl i noe særlig omfang i Norge. Det blir gjerne et føll her og der hos enkelte hoppeeiere. Vi har mye godt hoppemateriale så grunnlaget skulle være til stede. Men det har vært vanskelig å få solgt ungponnier til en brukbar pris så mange kvier seg for å bedekke.

Vi merker også at det er på høy tid å få inn en ny avlshingst med andre blodslinjer.

Det er gledelig at de få Dartmoorponniene som blir vist på utstilling eller deltar i brusklasser oftest gjør en meget bra figur,- nå sist hingsten ”Kasper” som ble beste bruksponni på Nyttårsshowet i Sylling. Den siste tiden har det også ligget flere gode, eldre Dartmoor ute for salg, og disse ser det ut til å være stor interesse for. Tilgjengelighet vil jo øke interessen og igjen etterspørselen, men det tar tross alt noen år fra føll til erfaren bruksponni!!  Ingenting gjør seg selv, og igjen må det konstateres at det trengs ildsjeler for å holde avlen i gang. Dette merkes nok spesielt i de mindre kjente rasene.

Ellers er det ikke noe spesielt nytt å  melde fra moderforeningen  i England. Prisnivået på gode ponnier har økt veldig de siste år, så det er for de fleste nokså uaktuelt å importere kvalitetsdyr derfra for øyeblikket.

 

 

 

 
Show og utstiling
Pass og registrering
Nettbutikk
Søk i ponniregisterert
Ponnier til salgs
Vis stambøker
Kontakt oss
Logg på "Min side"
Brukernavn:
Passord:
 
Hva er "Min side"?
Motta nyheter på epost!
Din epost:

Våre samarbeidspartnere
Siden er copyright © beskyttet og tilhører Norsk Ponniavlsforening