Forsiden
Om NPA
- Styret
- Stambokfører
- Raserepresentanter
Stutterier
Show og utstilling
- Påmelding til utstilling
- Resultater
Hingstekatalogen
Søknader om
navnegodkjenning
Ponniregister (søk)
Statistikk
- Dyr pr. rase
- Bedekninger
- Lisensieringer
Bli medlem
Ponnipool
- Ponni søker rytter/kusk
- Rytter/kusk søker ponni
Ponniraser
- Avlsplan for ponnier
- Connemara
- Exmoor
- Dartmoor
- Gotlandsruss
- New Forest
- Shetland
- Sportsponni
- Welsh
NPA-regelverk
Medlemsblad
Lenker
Exmoor-nytt

Raserepresentant i NPA:   Eva Waters, Hogde 2 A, 1615 Fredrikstad
                                          Tlf.: 69 39 15 38/415 81 316
                                          E-post: evawater@online.no

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hei til dere exmoorponniinteresserte
 
Jeg er raserepresentant for en fåtallig ponnirase (under 10 eks. i Norge). Exmoorponniene er på listen over dyr som er utrydningstruet. Det hadde vært fint om vi kunne etablere en liten avel i Norge også.
 
Gjennom de 3 siste år har jeg reist til England og Sverige for å se exmoorponnier.  Engelskmennene har 2 hovedarrangmenter for exmoorponniene i året.  I mai er det kåring/visning av hingster. I august
arrangerer foreningen hovedutstilling/breedshow.Tar man seg en  tur dit møter man exmoorponnier og britiske oppdrettere i et genuint engelsk ponnimiljø i idylliske omgivelser.
 
Våre svenske naboer har en liten avel men en god del registrerte exmoorponnier -det ventes 7 føll der iår.  De har sin riksutstilling hvert år i august.
 
Hvis noen er reiseinteresserte kan de gjerne ta kontakt med undertegnede.
 
Hilsen Eva Waters
 
Ally NPA 6966     eier: Eva og Svein-Erik Waters
 
 
 

EXMOORPONY SOCIETY HOVEDUTSTILLING 2010

Skrevet av Eva Uteng Waters

Vi dro til Exford 11.aug, for å overvære den årlige hovedutstillingen til den engelske moderforeningen.  Utstillingen holdes tradisjonelt på Court hill - vakkert beliggende sletter med utsikt over Exmoor. Det er også en tradisjonell britisk landbruksutstilling med ulike hesteraser, hunder, sauer, rideklasser i alle fasonger.

 

Dette var vårt 3. besøk på Exmoor, men første mulighet til å besøke denne hovedutstillingen.   Vi var ute for å se exmoorponnier og kunne kun være på et sted om gangen, dessverre. Bl.a. skulle jeg gjerne sett mer på rideklasser med ridden hunters. Så vitale, godt trente hester med dyktige ryttere, ridd i naturlig miljø ser i hvert fall jeg sjelden her hjemme på berget.

 

Det var aktivitet i 2 ringer, 1 ring for inhand og en for ridden classes. Det var 64 påmeldte renrasede exmoorponnier i utstillingsklassene og 20 ryttere i ulike rideklasser, også på kun renrasede exmoorponnier.  Det sies at det er synkende deltagerantall som kan skyldes oppdretterenes skifte fra jordbruksjobb til vanlig dagjobber, ikke lett å ta seg fri på en vanlig ukedager.

 

Ponnien som gikk helt til topps denne dagen var Tawbitts Mister Major med rytter, ekvipasjen ble best i rideklassene og vant duellen mot vinner av utstillingsklassene. Dette er en 9 årig vallak. Oppdrettere er stutteri Tawbitts som drives av 2 søstre mesdames Ablett og Langdon.  Denne ponnien går videre til landsomfattende pony of the year show, Best eksteriørt ble en flott 6 årig hingst, Hawkwell Versuvius.

 

Klasseinndelingen er typisk britisk. Først bedømmes vallakklasser, deretter hopper uten føll delt i 2, over og under 9 år. Så følger hingsteklasse, hoppeklasse med føll, føllklasse, deretter veteranklasse over 18 år. Etter dette er det tur for henholdsvis 3 åringer, 2 åringer og åringer begge kjønn i klassen. I de enkelte klassene deles ponniene inn i 2 kategorier, moor breed og up country breed og premieres hver for seg. Upcountrybreed betyr at ponnien er født utenfor Exmoor.

 

Rideklassene er selvfølgelig etter vanlig britisk system. Ekvipasjene fremsto som velpresenterte, og man kunne se hvor vektbærende og brukbare exmoorponniene er som ridehester. Forøvrig var ponniene avbalanserte og rolige, selv i hingsteklassene.  Utstillingens dommere var personer med lang erfaring som oppdrettere av exmoorrasen, noen i tillegg veterinærutdannet.

 

Været var nydelig i Exmoor denne dagen. I tillegg er det vakker natur. Innkvarteringen er alltid hyggelig, enten man blir invitert privat eller velger en av de små hotellene med god mat, pub og gammeldagse rom med gode senger.

 

Jeg lar bildene tale for seg selv når det gjelder de vakre exmoorponniene vi så.

                

1. Supreme champion Tawbitts Mister Major under rytter

 

2. Beste inhand 6 årig hingst Hawkwell Versius.

  

 Vennlig hilsen Eva Waters

 

 

Ally NPA 6966 på Riksutstilling i Sverige 2010 - vinner av hoppeklasse.

 

Her er bilder av noen norskeide exmoorponnier:

Apple Dolivia NPA 1562

 

 

Apple Hale Bop NPA 3267

 

Nora NPA 3647

 

 

 
 
Show og utstiling
Pass og registrering
Nettbutikk
Søk i ponniregisterert
Ponnier til salgs
Vis stambøker
Kontakt oss
Logg på "Min side"
Brukernavn:
Passord:
 
Hva er "Min side"?
Motta nyheter på epost!
Din epost:

Våre samarbeidspartnere
Siden er copyright © beskyttet og tilhører Norsk Ponniavlsforening